Placek orzechowy
20 dag łuskanych włoskich orzechów, 20 dag masła, 4 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, szklanka i ? szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżki śmietany
Na warstwę wierzchnią ciasta: 15 dag mielonych migdałów, 3 białka, 4 łyżki cukru pudru
Do wysmarowania formy: łyżeczka masła
Do posypania: 2 łyżki tartej bułki
1. Orzechy posiekać.
2. Utrzeć mikserem na puszystą masę masło z cukrem, kakao, cukrem waniliowym i dodawanymi po jednym jajkami. Do masy dodać po trochu mąkę a następnie orzechy i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
3. Na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką blaszkę wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch.
4. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec ciasto45 minut.
5. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać zmielone migdały i wymieszać. Przy pomocy szprycy (którą można zastąpić plastikowym czystym woreczkiem z odciętym jednym rożkiem). Na ciepły jeszcze spód wyciskać ozdobnie migdałową piankę i zapiekać jeszcze 15 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.