Makowa babka

4 jajka, 20 dag masła, szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka maku, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 krople olejku waniliowego, skórka z cytryny,
Do wysmarowania formy: łyżeczka masła, łyżka tartej bulki
Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki cukru pudru

1. Masło, mak i ? szklanki cukru zagotować w garnku, mieszając. Trochę ostudzić.
2. Oddzielić białka od żółtek, te ostatnie utrzeć z pozostałym cukrem, dodać mąkę, masę makową, olejek waniliowy i startą z cytryny skórkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksować.
3. Ubić sztywną pianę z białek, wymieszać z ciastem.
4. Napełnić ciastem formę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką.
5. Piec w temperaturze 200 st C około 50 minut.
6. Wyjętą z piekarnika babkę ostudzić i polać lukrem przygotowanym z wymieszanego z sokiem cytrynowym dosypywanym po trochu cukrem pudrem.