Zraziki w sosie musztardowym z serem
50 dag mielonego mieszanego mięsa, średnia cebula, czerstwa kajzerka, jajko, łyżeczka francuskiej musztardy, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, 1/2 szklanki oleju do smażenia
Na sos: 2 szklanki bulionu cielęcego z kostki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki musztardy, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, kilka kropel tabasco, cukier, sól i pieprz do smaku
Do posypania: 3/4 szklanki żółtego sera
1. Namoczyć czerstwą bułkę, odcisnąć, rozdrobnić widelcem. Cebulę posiekać jak najdrobniej i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
2. Mięso wymieszać z rozdrobniona bułką, podsmażoną cebulą, jajkiem, musztardą, doprawić solą i pieprzem, Dokładnie wyrobić mięso, uformować niewielkie okrągłe zraziki, każdy obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na oleju na rumiano z obu stron.
3. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje wlać bulion wymieszany z koncentratem, musztardę, sól, pieprz, cukier do smaku oraz kilka kropelek tabasco.
4. Zraziki włożyć do sosu i dusić razem ponad 30 minut, podawać posypane startym żółtym serem.