Zupa dyniowa z zaciereczkami
1 kg dyni, łyżka masła, 1/2 szklanki mleka, spora szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, mielony biały pieprz,
Jako dodatek: szklanka ugotowanych zacierek w kształcie ryżu
1. Dynie obrać i wyciąć pestki, miąższ pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby jej poziom sięgał poniżej wierzchu kostek warzywa, dodać masło i mleko, odrobinę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do zupełnej miękkości.
2. Przyprawić zupę startą gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
3. Gęstą zupę nalewać do miseczek dodając zacierki.
Komentarze
Ciasto jest baaardzo smaczne. Zrobiłam je trzy razy w ciągu tygodnia 🙂 Wprowadziłam drobne zmiany do przepisu – masę serową robię z podwójnej ilości składników, a blachę do ciasta wykładam papierem do pieczenia, wtedy ser się nie przypieka i ciasto łatwo wyjąć z formy. Bardzo lubię Państwa stronę z przepisami i często z niej korzystam.
Dziękujemy. Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych i innych.
Mam parę pytań…Najpierw podpiekamy w piekarniku masę serową, następnie na wierzch sera wylewamy ciasto z wiśniami…czy po upieczeniu przekładamy ciasto serem do góry? Czy masę budyniową wylewamy na ostygnięty ser i czy 1/2 tabliczka czekolady to nie za mało??
Pani Magdo,przepis podaje kolejność prac i radzę trzymać się jej dokładnie.Kolejność działań jest taka jak podana,nic nie przewracamy do góry nogami,kolejno zaś nakładamy warstwy:serową,z wiśniami,krem budyniowy.Co do ilości czekolady,to przecież nie polewamy równą grubą warstwą lecz polewamy rozpuszczoną czekoladą wylewając ją cienkim strumyczkiem,dla ozdoby.
Smacznego i Wesołych Świąt!
Dziękuję za dodatkowe informację. Przepis wypróbuję na Święta:)Życzę zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.