Jesienna baba ziemniaczana
1,5 kg ziemniaków, szklanka pokrojonej w kostkę słoniny, 3 cebule, 2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany 18-proc., łyżka oleju, 2 łyki tartej bułki, 20 plasterków wędzonego boczku (najlepiej parzonego), sól, pieprz
1. Ziemniaki ugotować w łupinach, jeszcze ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę.
2. Słoninę stopić na patelni, dodać posiekane drobno cebule i podsmażyć. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać dodając jajka, mąkę, śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
3. Żaroodporną formę posmarować olejem, wysypać tartą bułką, nałożyć warstwę ziemniaków, nakryć ją plasterkami boczku i na niej ułożyć drugą warstwę ziemniaków. Wygładzić wierzch łyżką.
4. W nagrzanym do 180 st C piekarniku piec babę półtorej godziny.
Podawać na gorąco, można do niej podać sos grzybowy lub jedynie pikantną surówkę.