Placki ziemniaczane z mięsnym nadzieniem i sosem
1 kg ziemniaków, 2 średnie cebule, 1/3 szklanki maki, 2 jajka, sól, pieprz, 50 dag mielonego mięsa, łyżeczka przyprawy do mielonego, pól szklanki oleju
Na sos pieczarkowy: 2 cebule, 15 dag pieczarek, szklanka śmietany 12-proc. 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, pół łyżeczki mąki, łyżeczka oleju
1. Przygotować sos: na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać pokrojone pieczarki i chwilę smażyć. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować sos doprawiając solą i pieprzem.
2. Przygotować mięso: wymieszać mięso z przyprawą do mielonego.
3. Przygotować ciasto na placki: zetrzeć obrane uprzednio ziemniaki, dodać posiekana cebulę, mąkę i jajka oraz sól.
4. Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie placki, na stronie nie upieczonej układać warstwę mięsa i pokrywać drugą, cienka warstwą ciasta plackowego. Przewracać placki na nie upieczoną stronę i piec aż i ta strona się zrumieni.
Podawać osobno sos w sosjerce.