Błyskawiczny krupnik z kuskusu
10 łyżek kuskusu,2 kostki bulionu warzywnego,6 łyżek startego sera włoszczowskiego,4 żółtka, łyżka masła, łyżka maggi,2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz do smaku
1.Zagotować 5 szklanek wody, dodać kostki bulionowe, wsypać kuskus ,wymieszać i na małym ogniu gotować zupę pod przykryciem 5 minut. Zdjąć z ognia.
2.W kubeczku rozmącić żółtka, dodać 2-3 łyżki ostudzonej lekko zupy, wymieszać, wlać do garnka i całość wymieszać.
3.Do gorącej ,zaprawionej żółtkiem zupy dodać żółty ser i mieszać , aż się rozpuści, doprawić zupę przyprawą maggi, pieprzem i solą. Przykryć garnek i pozostawić na 3 minuty.
4.Jeszcze raz zupę wymieszać i podając posypać tymiankiem i zieloną pietruszką.