Pulpety z dorsza

70 dag filetów z dorsza bez skóry, cebula, marchew, jajko, kromka chleba tostowego,5 łyżek mleka, liść laurowy, sól, pieprz 2 ziarna ziela angielskiego i 2 ziarna pieprzu
Na sos: średnia cebula,1,5 szklanki bulionu warzywnego, po łyżce szczypiorku, zielonej pietruszki i koperku, łyżka mąki i łyżka oliwy,5 łyżek śmietany, sok z cytryny

1.Obraną marchew i cebulę oraz ziele angielskie, pieprz i liść laurowy zagotować z 4 szklankami osolonej lekko wody, włożyć rybę i gotować 5 minut od zawrzenia.
2.Rybę wyjąc z wywaru razem z cebulą i posiekać .Marchew zetrzeć na jarzynowej tarce.
3.Namoczyć w mleku chleb tostowy, odcisnąć i rozdrobnić ,dodać do posiekanej ryby z cebulą i marchwią, dodać jajko, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać i uformować pulpety wielkości mandarynki.
4.Ugotować pulpety w pozostałym wywarze, około 5 minut od zawrzenia
5.Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać mąkę i kiedy spieni siei zbieleje dodać bulion, zagotować, dodać zieleninę i śmietanę, zagrzać doprawiając sokiem cytrynowym i solą i pieprzem do smaku.
6.Pulpety polać sosem, podawać z ziemniakami lub ryżem.