Pieczony łosoś z dodatkiem
4 porcje łososia(mogą to być kawałki filetu lub dzwonka) ,sok z połowy cytryny, 4 małe gałązki estragonu, sól, świeżo mielony pieprz ,łyżeczka oliwy.
Jako dodatek: 2 marchwie, por, łyżka masła
1.Kawałki łososia umyć ,osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem, ułożyć na żaroodpornym półmisku lekko posmarowanym oliwą, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą i pieprzem, na każdym kawałku ryby położyć gałązkę estragonu.
2.Kawałki łososia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 15-20 minut.
3.Obraną marchew i pora pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do wrzącej , lekko posolonej wody i obgotować 5 minut, po czym odcedzić, wymieszać gorące warzywa z masłem.
4.Na kawałkach upieczonej ryby ułożyć warzywa. O