Mięso w mięsie
Ładny, podłużny kawałek łopatki wieprzowej wagi około 1 kg,50 dag mielonej wieprzowiny, 2 jaja, 3 dymki wraz ze szczypiorem, czerstwa kajzerka, 5 łyżek tartej bul ki,4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 2 szklanki pokrojonego w drobniutką kostkę sera edamskiego lub innego łagodnego, łyżka oliwy lub oleju
1. Mięso z łopatki przeciąć w taki sposób, aby powstał jak najszerszy płat, ułożyć na wierzchu płat folii plastikowej i tłuczkiem do mięsa uformować mniej więcej równą powierzchnię. Lekko posypać solą, pieprzem i siekaną zieloną pietruszką.
2. Mielone mięso doprawić posiekana dymką, solą i pieprzem, dodać namoczoną, wyciśniętą i następnie rozdrobnioną widelcem kajzerkę ,tartą bułkę oraz pokrojony w kostkę , ser i jaja. Dokładnie wyrobić masę.
3. Na płacie mięsa ułożyć uformowane w walec mielone, zawinąć roladę, można zesznurować bawełnianą nicią, następnie posmarować olejem lub oliwą, ułożyć w brytfannie.
4. W temperaturze 200°C piec około godziny.