Pasztet z cukinii

1,8 kg cukinii, 35 dag szpinaku, 20 dag cebuli, 4 jajka, szklanka tartej bułki, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki masła ząbek czosnku, 10 dag zmielonych migdałów, pól szklanki startego żółtego sera, pół łyżeczki mielonego imbiru, sól, pieprz, ew. łyżka siekanej mięty

1. Cukinie obierz, pokrój w plasterki, cebule posiekaj drobno, opłucz szpinak i osącz.
2. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj cukinię i podsmaż. Ostudź. Dodaj jajka, migdały, bułkę tartą, sól, pieprz, imbir i ew. miętę. Masa powinna być gęsta, jeśli jest zbyt rzadka warto dodać jeszcze trochę tartej bułki.
3. Szpinak lekko posiekaj, podsmaż na maśle starając sie jak najbardziej odparować, dodaj sól i czosnek przeciśnięty przez praskę ,na koniec starty ser i wymieszaj.
4. Posmaruj 2 wąskie formy masłem, wyłóż pierwszą warstwę cukinii, na niej warstwę szpinaku, znów cukinię, wygładź wierzch. Nakryj foremki folią aluminiową i wstaw do większej brytfanny z wodą. Zapiekaj w piekarniku półtorej godziny w temperaturze 180 st. C.
Pasztet wstaw po ostudzeniu na dobę do lodówki. Możesz go pokroić ostrym nożem dopiero następnego dnia.