Ciasto z wiśniami
4 jaja, pół szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, pół torebki cukru z prawdziwą wanilią, szklanka mleka, szczypta soli
Opakowanie wiśni mrożonych lub pół kg świeżych wiśni bez pestek
Do posypania ciasta: 3 łyżki cukru pudru
Do wysmarowania formy: łyżka masła
1. Wiśnie mrożone rozmrażać przez 20 minut na durszlaku, aby odciekł sok.
2. Zmiksować całe jaja z cukrem waniliowym i zwykłym. Dodać mąkę i szczyptę soli. Miksować nadal dodając po trochu mleko. Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję.
3. W posmarowanej masłem formie ułożyć na dnie wiśnie, zalać je ciastem.
4. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 180 °C.
5. Posypać ciasto cukrem pudrem.