Krokiety rybne

30 dag filetów z białej ryby morskiej, ok. pół kg ziemniaków, cebula, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, pół kieliszka wytrawnego białego wina, łyżka przyprawy maggi w płynie, 2 jaja, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz
Do smażenia: 4 -6 łyżek oleju

1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać.
2. Rybę opłukać, osuszyć i usmażyć na łyżce oliwy.
3. Cebulę obrać, podsmażyć na drugiej łyżce oleju na rumiano.
4. Zmielić ziemniaki, rybę i cebulę, dodać jajka, przyprawę, sól, pieprz oraz siekaną zieloną pietruszkę, wymieszać.
5. Z masy formować przy pomocy łyżki owalne kotlety, panierować je w mące i smażyć na pozostałym oleju.