Zapiekanka bolońska
30 dag mielonej wieprzowiny lub mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego, 2 łyżki oleju, 3 jaja, pół szklanki śmietany 12-proc., całe opakowanie świderków lub rurek, słoik sosu bolońskiego do spaghetti, puszka konserwowej kukurydzy, cebula i ząbek czosnku, sól, pieprz, szczypta suszonego oregano i szczypta suszonej bazylii, półtorej szklanki startego sera cheddar
Do wysmarowania naczynia żaroodpornego: łyżka masła.
1. Ugotować makaron nieco krócej niż podano na opakowaniu, odsączyć.
2. Cebulę i czosnek posiekać, poddusić na rozgrzanym oleju, dodać mięso i razem smażyć 3 minuty, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami.
3. W dużej misce wymieszać z jajami, podsmażonym mięsem, śmietaną, sosem bolońskim oraz kukurydzą i połową startego sera.
4. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron z mięsem, posypać pozostałym startym serem.
5. Piekarnik nagrzacdo190°C i zapiekać w nim potrawę około 30-40 minut.