Makaron z kurczakiem i pieczarkami
30 dag mięsa z piersi kurczaka, 30 dag pieczarek, 4 łyżki oliwy z oliwek szklanka śmietanki (może być 12-proc. choć smaczniejsza będzie 30-proc.), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich, 3/4 paczki makaronu świderki lub rurki, ? szklanki startego parmezanu lub cheddara, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1. Oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki.
2. Mięso kurczaka pokroić w kostkę.
3. Na głębszej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso a kiedy lekko sie podsmaży dodać pieczarki. Smażyć około 5-7 minut, na koniec dodać śmietankę i sól oraz pieprz a także zioła prowansalskie.
4. Ugotować makaron, odcedzić. Zagrzać znów sos pieczarkowo-kurczęcy, dodać makaron oraz starty ser, wymieszać, posypać siekaną zieloną pietruszką.