Rogaliki z makowymi kropkami
2,5 szklanki maki, 25 dag twarożku homogenizowanego, kostka masła, łyżka cukru i torebka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyzki suchego maku,
Do posypania rogalików: 2-3 łyżki cukru pudru
1. Masło posiekać na drobne kawałki, dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodać serek, cukier, cukier waniliowy i mak. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować każdą na kształt koła, podzielić promieniście. Z powstałych cząstek formować rogaliki zwijając je od najszerszej części, zagiąć rożki nadając kształt rogalików.
3. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku około 20 minut.
4. Zdejmować z blaszki jeszcze ciepłe rogaliki i obtaczać w cukrze pudrze.