Bigos z kapusty pekińskiej
Duża kapusta pekińska, pół puszki krojonych pomidorów bez skórki, marchew, cebula, 2 łyżki oleju, kawałek, ok. 20 dag kiełbasy, 2 suszone grzyby, 2 – 3 parówki, sól, pieprz ząbek czosnku, pół liścia laurowego, mielona słodka papryka
1. Kapustę oczyścić usuwając uszkodzone listki, pozostałe poszatkować, wraz z ? szklanki wody gotować pod przykrywką.
2. Posiekać cebulę, marchew obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Namoczyć i ugotować grzyby.
3. Rozgrzać na patelni olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę i startą marchew. Kiedy cebula i czosnek się zeszkli dodać warzywa do kapusty razem z solą, pieprzem i mieloną papryką oraz liściem laurowym. Dusić razem pod przykryciem.
4. Kiełbasę i parówki pokroić na drobne krążki, dodać do kapusty wraz z pomidorami i posiekanymi gotowanymi grzybami. Gotować około 5 – 10 minut, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.