Kacze piersi w sosie owocowo-serowym
2 piersi kacze, sól, pieprz, pomarańcza, 2 łyżki likieru pomarańczowego, pół szklanki śmietany, 10 dag sera rokpol
1. Mięso umyć, wytrzeć papierowym kuchennym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem.
2. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, obsmażać kacze piersi, najpierw skórką do dołu aż się zrumieni, czyli około 10 minut, następnie dodatkowo, po przewróceniu na drugą stronę jeszcze 7-8 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce.
3. Skroić cienko skórkę z pomarańczy, posiekać.
4. Wycisnąć sok pomarańczowy, dodać do pozostałego ze smażenia kaczki wytopionego tłuszczu, wlać likier pomarańczowy, zagotować.
5. Rokpol pokruszyć widelcem i wymieszać ze śmietaną, dodać do sosu, gotować mieszając, aż sos uzyska kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem oraz skórką pomarańczową.
6. Pokroić kacze piersi w plastry, podawać polane sosem i ew. przybrane plasterkami pomarańczy.