Cykoria z gruszką i rokpolem
2 duże kolby cykorii, 2 słodkie i jędrne gruszki, 10 dag sera rokpol, 8 połówek orzechów włoskich
Na sos: łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, łyżka oleju z orzechów włoskich, sól, pieprz i cukier do smaku
1. Wszystkie składniki sosu włożyć do zakręcanego słoiczka i dobrze wymieszać.
2. Cykorie umyć, podzielić na listki, pokroić każdy na 3-4 części. Gruszki obrać, po przekrojeniu na połówki usunąć gniazda nasienne i pokroić miąższ w cienkie plasterki.
3. Orzechy uprażyć na suchej patelni, aby stały się chrupkie.
4. Wymieszać cykorię z gruszkami i orzechami.
5. Rokpol pokruszyć widelcem, posypać wierzch sałatki, polać sosem. Nie mieszać przed podaniem.