Placek gruszkowy z czekoladowa kruszonką
Na ciasto: kostka (25 dag masła), 3 żółtka, łyżka śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, 50 dag mąki
Na nadzienie gruszkowe:4 spore gruszki (najlepiej ?konferencja?), 2 łyżki cukru, łyżka masła, ćwierć łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę: 5 łyżek masła, 6 łyżek cukru, ? szklanki mąki, łyżka przesianego przez sitko kakao
1. Zmiksować masło z żółtkami i śmietaną oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do mąki, zarobić ciasto, rozwałkować je i wyłożyć tortownicę. Uformować wysokie brzegi.
2. Gruszki obrać, pokroić w ósemki.
3. Na patelni rozgrzać cukier, kiedy sie skarmelizuje dodać masło i gruszki. Smażyć około 3 minut, pod koniec dodać sypki cynamon. Ostudzić, wyłożyć na ciasto.
4. Na kruszonkę widelcem ugnieść masło z cukrem, mąką i kakao . Pokruszyć ją na wierzch gruszek.
5. W piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C piec około godziny