Sernik złoty-najprostszy
75 dag sera trzykrotnie mielonego na serniki, 6 jaj, 6 łyżek miodu, skórka otarta z połowy cytryny, 3 krople olejku cytrynowego, ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
Do posmarowania formy: łyżka oleju
Do posypania wierzchu: 2 łyżki cukru pudru
1. Utrzeć żółtka z miodem, dalej ucierając dodawać ser.
2. Ubić białka na sztywną pianę.
3. Wymieszać masę serową z pianą, dodać skórkę cytrynową i olejek oraz cynamon, ostrożnie wymieszać.
4. Tortownicę posmarować olejem, przelać do niej masę i w piekarniku nagrzanym do 200 st. C piec 45 minut. Warto sprawdzić przy pomocy patyczka czy ciasto jest upieczone.
5. Ostudzone ciasto przez siteczko posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Wiele razy słyszałam, że najlepiej urzywać w kuchni warzyw i owoców sezonowych. państw w styczniu proponujecie danie z fasolką szparagową?? Czy może być lekko zblanszowana mrożona?
Oczywiście. O to nam szło. Też jesteśmy zwolennikami warzyw sezonowych ale w zimie MUSIMY korzystać z mrożonek, bo bez warzyw – naszym zdaniem – nie ma życia.