Sernik na kruchym spodzie
Na ciasto: szklanka z czubem mąki, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, pół kostki (100 g) masła, szczypta soli
Na masę serową:75 dag twarogu na sernik, 10 łyżek masła, 6 jaj, szklanka i ? szklanki cukru, 3 łyżki kaszy manny, ? szklanki rodzynek, garść posiekanych orzechów włoskich
1. Zagnieść ciasto z podanych składników. 3/4 ciasta uformować w kulę i na pół godziny schować w woreczku plastikowym do lodówki. Pozostałe ciasto posłuży do formowania ozdobnych wałeczków.
2. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować, ułożyć w posmarowanej masłem prostokątnej blaszce i podpiec w temperaturze 180 st. C na kolor beżowy.
3. Przygotować masę: utrzeć mikserem masło, kiedy jest już puszyste dodawać ucierając ser.
4. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać do masy maślano – serowej, dodać także kaszę mannę, zmiksować. Dodać rodzynki oraz orzechy i wymieszać.