Rolada z całego kurczaka

Cały duży kurczak, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 10 dag topionego serka ementalera, gotowa przyprawa do pieczonego kurczaka, sól, pieprz 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
Dodatkowo: łyżka masła do blaszki

1. Kurczaka wyluzować: przeciąć skórę na grzbiecie i ostrożnie, pomagając sobie ostrym małym nożem zdjąć skórę wraz z mięsem, usunąć zaś wszystkie kości. Ponieważ na usuniętych kościach zostanie sporo mięsa, można użyć do ugotowania wywaru na zupę.
2. Mielone mięso doprawić solą, pieprzem, dodać siekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać.
3. Na desce rozłożyć mięso kurczaka, na nim poukładać pokrojony w kawałki ser topiony, na nim warstwę mielonego mięsa. Zrolować. Owiązać białą bawełnianą nicią. Roladę posypać przyprawą do kurczaka lub przyprawić według gustu: solą, pieprzem, majerankiem.
4. Ułożyć mięso w posmarowanej masłem blaszce, rozgrzać piekarnik do 180 st. CV i piec godzinę, polewając wytwarzającym się sosem.

Rolada jest doskonała na ciepło, ale najlepiej smakuje na zimno, krojona w cienkie plasterki, podawana z pikantno-słodkawym sosem, na przykład z borówkami z chrzanem.