Placek twarogowy
1 i ? szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 jaja, 20 dag tłustego twarogu, pół kostki masła (12, 5 dag), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek cytrynowy lub waniliowy
Do posmarowania formy: łyżka masła, do wysypania: łyżka tartej bułki
Do posypania po wierzchu: 2 łyżki cukru pudru
1. Twaróg zmielić.
2. Masło i jaja utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejek cytrynowy lub waniliowy, dokładnie wymieszać.
3. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką foremki.
4. W nagrzanym do 160 st. C piekarniku piec ciasto 15 minut a potem jeszcze 40 minut w 200 st. C. Wyjmować z formy po wystygnięciu. Posypać cukrem pudrem.