Pierniczki choinkowe Zuzi
30 dag miodu, 20 dag cukru, pół kostki masła, 2 torebki przyprawy do pierników, pół kg mąki, 2 łyżki kakao, mała torebka proszku do pieczenia, 1 jajo.
Miód, cukier, masło i przyprawę do piernika gotować w garnuszku aż powstanie jednorodna masa. Ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać mąkę, 2 łyżki kakao, małą torebkę proszku do pieczenia i jajo. Starannie wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt lepkie – można dodać nieco więcej mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 – 4 mm i wykrawać dowolne formy. Piec w 180 st. C około kwadransa.
Można wkładać w nacięte w pierniczkach dziurki kawałki kolorowych landrynek: w czasie pieczenia powstaną z nich jakby kolorowe witraże.
Uwaga! dziurki, potrzebne do przełożenia nitek lub sznureczków do wieszania na choince, robić w ciepłych pierniczkach, bezpośrednio po upieczeniu. Pierniczki można zdobić kolorowymi cukrowymi pisakami lub bakaliami.