Naleśniki z serami i porami

Na naleśniki: szklanka mąki, 2 jajka, szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, łyżka oleju do smażenia.
Na farsz: 4 duże pory, łyżka masła i łyżka oleju, kostka bulionu warzywnego, sól, pieprz
8 plasterków sera gouda, 30 dag fety, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, łyżka masła do posmarowania tortownicy
Do posypania wierzchu: 2 łyżki startego jakiegokolwiek sera (ementaler lub gouda)

1. Zmiksować wszystkie podane składniki ciasta i odstawić je na pół godziny. Następnie usmażyć naleśniki na smarowanej cienko olejem patelni.
2. Pory starannie oczyścić, odciąć zielone końcówki, resztę pokroić w cienki makaronik; rozgrzać na patelni masło z olejem, dodać pory i pokruszoną kostkę bulionu warzywnego, dodać pieprz i mieszać, aż pory się podduszą i staną szkliste, wówczas dodać 4 łyżki wody i dusić dalej pod przykryciem jeszcze 4 – 5 minut.
3. Fetę pokruszyć widelcem, dodać do porów wraz z 2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki.
4. W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć pierwszy naleśnik, na nim duszone pory z fetą, na nich plasterek sera gouda, następnie kolejny naleśnik, pory i ser gouda i tak dalej, powinno być 8 warstw przy czym ostatnią warstwę powinien stanowić naleśnik, który posypać startym serem.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i zapiekać naleśniki około 20 – 25 minut.