Elegancka tarta serowa
Na ciasto: Półtorej szklanki mąki, jajko, pół kostki (125 g) masła, łyżeczka soli, 2 łyżki zimnej wody
Na nadzienie: łącznie 30 dag serów comte i raclette, najlepiej pół na pół, 3/4 szklanki śmietany 18-proc., szklanka i ? szklanki mleka, cebula, 2 łyżki masła, starta gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki tartej bułki
1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, rozwałkować je na koło o średnicy większej niż forma na tartę . Wylepić formę ciastem formując wyższe brzegi. Przykryć ciasto folią i wstawić do lodówki.
2. Sery zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
3. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
4. Mąke wymieszać z mąką i wlać do cebuli, mieszając gotować sos 3 minuty.
5. Do sosu dodać starte sery; kiedy się rozpuszczą, dodać wymieszaną z jajami śmietanę, doprawić sos solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową i zagrzać, ale już nie gotować sosu.
6. Wyjęte z lodówki ciasto posypać tartą bułką, wylać masę i w nagrzanym do 175 st. C piekarniku zapiekać 50 minut.