Budyń jabłkowy z twarogiem

20 dag twarogu trzykrotnie mielonego lub innego, miękkiego i nie kwaśnego, 50 dag jabłek, cytryna, 3/4 szklanki cukru, pół opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, 4 jaja, 3/4 szklanki tartej bułki,
Do posmarowania formy do budyniu: łyżka masła
Do wysypania formy: 2 łyżki tartej bułki

1. Cytrynę otrzeć na tarce ze skórki.
2. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, skropić sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
3. Ubić na sztywno pianę z białek, pod koniec dodając po trochu cukier i nadal ubijając.
4. Do ubitej piany dodać żółtka i cukier waniliowy, tartą bułkę oraz twaróg i starte jabłka. Wymieszać.
5. Posmarować masłem formę do budyniu, wysypać ją tartą bułką i przełożyć masę twarogowo-jabłkową, zamknąć szczelnie o gotować w naczyniu z woda około godziny. Najsmaczniejszy jest budyń na gorąco.