Sznycelki z mięsa i pieczarek
Podwójny filet z piersi kurczęcej (ik, 20 dag), 30 dag pieczarek, 2 dymki lub niezbyt duża cebula, 2 jaja, szklanka startego sera edemskiego, 2-3 łyżki maki ziemniaczanej, sól, pieprz, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, pół szklanki oleju do smażenia
1. Mięso pokroić w drobną kostkę lub zemleć w maszynce z grubym, kiełbasianym sitkiem.
2. Posiekać dymkę lub cebulę oraz posiekać drobno pieczarki.
3. Ubić całe jaja z mąką ziemniaczaną.
4. Wymieszać mięso, pieczarki z cebulą oraz ubite jaja, dodać starty ser, siekaną zieloną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta i już na patelni formować owalne nieduże sznycelki. Smażyć je z obu stron na rumiano.
Usmażone układać na kuchennym papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.