Serowe ciasto warstwowe

3 szklanki mąki, 2 dag drożdży, szczypta soli;
Twaróg do przekładania: 40 dag sera trzykrotnie mielonego, 4 jaja, 4 łyżki cukru.
Do formowania placka: szklanka stopionego masła
Do posmarowania wierchu ciasta: 3 łyżki śmietany, duże jajko
Do posmarowania blaszki: łyżka masła

1. Do mąki wsypanej do miski dodać pokruszone drożdże i sól, wlewa po trochu ciepłą wodę i zagnieść miękkie ciasto. Odstawić nakryte czystą ściereczką do wyrośnięcia.
2. Twaróg pokruszyć widelcem i wymieszać z jajami i cukrem.
3. Wyrosnięte ciasto podzielić na 5 części, każdą maczać w roztopionym maśle, po czym wałkować na wielkość równą wielkości przygotowanej, posmarowanej masłem blaszki.
4. Ułożony w blaszce placek pokryć serem, nałożyć drugi placek przygotowany tak jak pierwszy, znów położyć ser, znów placek – do wyczerpania się składników.
5. Ostatni placek posmarować mieszanka śmietany i jajka, ponacinać ostrym nożem lub czystą żyletką w drobną kratkę.
6. W temperaturze 200 st. C piec około 45 minut.