Prosty obiad z kalafiora
Kalafior, 5 łyżek masła, pół szklanki pokrojonej w drobną kostkę szynki lub chudej kiełbasy, szklanka startego żółtego sera, ćwierć szklanki mleka, sól, pieprz, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1. Kalafior podzielony na małe różyczki , obgotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić.
2. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć w nim obgotowane cząstki kalafiora, posypać pokrojoną szynką lub kiełbasą.
3. Wymieszać ser z mlekiem, doprawić sos gałka muszkatołową, pieprzem i solą. Polać sosem kalafior, z wierzchu poukładać pokrojone na kawałeczki masło.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i zapiekać do momentu, kiedy ser w sosie zupełnie się rozpuści.
Po upieczeniu posypać posiekaną zielona pietruszką.