Mielone nadziewane pieczarkami
30 dag mielonego mięsa z indyka, majeranek, pół łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz, jajko, pół szklanki tartej bułki, 8 pieczarek (średnich), 8 plasterków żółtego sera, ? szklanki oleju
1. Wyrobić mięso ze słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem oraz jajkiem, dodać trochę tartej bułki i 2-3 łyżki wody, dobrze wyrobić masę.
2. Formować z mięsa placuszki, na środku każdego układać pół pieczarki i sklejać starannie.
3. Obtoczone w tartej bułce okrągłe kotlety smażyć w dość głębokim tłuszczu , z każdej strony na rumiano. Odsączać na złożonym papierowym kuchennym ręczniku.
4. Ułożyć usmażone kotlety na żaroodpornym półmisku, każdy przykryć kawałkiem żółtego sera i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 st C do momentu, kiedy ser się stopi.