Placek ziemniaczany po włosku

60 dag ugotowanych ziemniaków, 2 jaja, pół szklanki mąki, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 4 łyżki oleju do smażenia, sól, pieprz.
Do posmarowania formy: łyżka masła, do wysypania: łyżka tartej bułki
Do ułożenia na wierzchu: 20 dag pieczarek, 15 dag kiełbasy parówkowej lub parówek, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki masła, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki suszonego oregano lub łyżeczka posiekanego świeżego, szklanka startego żółtego sera.

1. Ziemniaki przecisnąć (powinny być jeszcze ciepłe) przez praskę. Po ostudzeniu dodać jajka, sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową i mąkę. Wyrobić ciasto.
2. W posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy rozłożyć ziemniaczane ciasto.
3. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić i podsmażyć na oleju, dodać koncentrat pomidorowy i 3 łyżki ciepłej wody, pokrojoną w plasterki kiełbasę lub parówki, zagotować, wyłożyć na ciasto, posypać startym żółtym serem, posypać papryką i oregano.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st Ci piec placek 35 minut. Podawać na ciepło.