Sernik czy szarlotka?
60 dag twarogu półtłustego, ? szklanki cukru, 10 dag masła, 4 jaja, pół szklanki kaszy manny, 60 dag kwaśnych jabłek, łyżeczka masła do posmarowania formy, cukier waniliowy oraz cynamon
Do posypania: 2 łyżki cukru pudru
1. Masło zmiksować z żółtkami, twarogiem i cukrem na gładką masę. Dodawać po łyżce kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do serowej masy i wymieszać bardzo ostrożnie.
3. W posmarowanej masłem formie ułożyć warstwę obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek, doprawić cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na jabłka wyłożyć masę serową.
4. W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piec ciasto godzinę. Po upieczeniu posypać przez sitko cukrem pudrem i od razu podawać.