Naleśnikowe cebulaki
Na naleśniki: szklanka mąki, szklanka mleka, szklanka wody mineralnej gazowanej, szczypta soli.
Do smarowania patelni: łyżka oleju
Na farsz: 3 duże cebule, 3 łyżki masła, sól, pieprz, ? szklanki startego parmezanu
Do panierowania: jajko i 3 łyżki tartej bułki
Do smażenia: pół szklanki oleju
1. Wymieszać składniki naleśników, odstawić ciasto na pół godziny, po czym usmażyć cienkie naleśniki od czasu do czasu przecierając patelnię umoczonym w oleju kawałkiem kuchennego papierowego ręcznika.
2. Przygotować farsz: udusić na maśle pokrojoną na drobne piórka cebulę, pod koniec doprawić solą i pieprzem, dosmażyć pod przykryciem. Dodać starty parmezan i wymieszać farsz.
3. Na każdym naleśniku rozłożyć po trochu farszu, zwinąć jak krokiety.
4. Rozgrzać na patelni pół szklanki oleju.
5. Każdy cebulak maczać najpierw w rozbitym z łyżką wody jajku, następnie obtaczać w tartej bułce i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Najsmaczniejsze są cebulaki podawane na ciepło.