Ziemniaki podwójnie zapiekane

8 dużych, możliwie jednego kształtu ziemniaków, 2 mięsiste jędrne pomidory, 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek, 2 łyżki posiekanych liści bazylii, 2 stugramowe opakowania serka topionego (najlepszy jest ementaler), 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz

1. Ziemniaki umyć, przekroić na wierzchu na krzyż, opakować w aluminiową folię.
2. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C i piec opakowane ziemniaki godzinę.
3. Pomidory przekroić na wierzchu na krzyż, polać wrzącą wodą i obrać ze skórki, lekko wycisnąć nadmiar soku i miąższ pokroić w kostkę. Ser pokroić na 8 części.
4. Kiedy ziemniaki są upieczone wyjąć je z piekarnika, rozchylić folię. W nacięcia ziemniaków włożyć po plastrze serka topionego, po trochu posiekanych liści bazylii, pokrojonych pomidorów i oliwek, pokropić oliwą i lekko posypać solą i pieprzem.
5. Zapiekać w piekarniku do momentu, kiedy ser się roztopi.