Grzyby po francusku
Ok. pół kg mieszanych grzybów leśnych, cebula lub 2 dymki, 2 łyżki masła, pół szklanki pokrojonej w cienkie paski pieczeni lub kiełbasy, szklanka startego na grubej jarzynowej tarce żółtego sera
Na sos: 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku, żółtko
1. Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle, dodać grzyby i usmażyć.
2. Przygotować sos: roztopić masło, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje wlać mleko i mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Lekko ostudzić sos, wymieszać z żółtkiem.
3. Wymieszać grzyby z pokrojonym mięsem i startym serem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C i zapiekać 30 minut.