Hiszpańska zupa czosnkowa
2 łyżki masła, łyżka mąki, pół szklanki startego żółtego sera, 4 szklanki rosołu drobiowego z kostki, pół szklanki śmietany 18-proc., żółtko, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, pieprz, sól,
Jako dodatek: grzanki z pokrojonej w kostkę, wysuszonej na suchej patelni bułki
1. W garnku zrumienić lekko masło, dodać mąkę i kiedy spieni się i zbieleje wlać rosół i na małym ogniu gotować 5 minut.
2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i starty ser, doprawić solą i pieprzem, mieszając zagotować zupę i zestawić z ognia.
3. Wymieszać żółtko odrobiną gorącej zupy, wlać do pozostałej i wymieszać. Podając posypać siekana zielona pietruszkę. Grzanki podać osobno.
Komentarze
ile czosnku do czosnkowej? wg uznania czy jednak są jakieś „normy” minimum? 🙂
Minimum 4 duże ząbki czosnku. Hiszpanie dają jeszcze więcej ale to sprawa gustu.