Kotlety serowo-ziemniaczane

6 średnich ugotowanych ziemniaków, 4 jaja, po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 szklanki startego żółtego sera, 2 duże kromki ususzonego razowego chleba, zioła prowansalskie, łyżeczka majeranku, sól, pieprz do smaku.
Do panierowania: jajko i 3 łyżki tartej bułki
Do smażenia: pół szklanki oleju

1. Ziemniaki zemleć w maszynce.
2. Kromki czarnego chleba pokruszyć przy pomocy wałka na desce do mięsa
3. Zmielone ziemniaki wymieszać z obydwoma rodzajami mąki, startym serem, jajami, pokruszonym razowym chlebem, doprawić ziołami prowansalskimi, majerankiem oraz solą i pieprzem.
4. Formować płaskie kotlety wielkości połowy dłoni, maczać w rozbitym z łyżką wody jajku a następnie w tartej bułce.
5. Rozgrzac na patelni olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano.
Doskonale smakują podawane z dodatkiem borówek.