Serowo-różane pierożki
Na ciasto: 20 dag tłustego twarogu, 20 dag masła, półtorej szklanki mąki, jajko, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do wałkowania: 3-4 łyżki mąki.
Do nadziewania: pół słoiczka konfitury z płatków róży,
Do posypania: 2 łyżki cukru-pudru
1. Twaróg zemleć w maszynce do mięsa, dodać żółtko i mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, po czym zawinięte w folię umieścicie na godzinę w lodówce.
2. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 2-3 milimetrów podsypując nieco mąki. Wycinać szklanką krążki, na środku każdego układać odrobinę konfitury i starannie zlepiać brzegi, które można posmarować pozostałym białkiem.
3. Upiec pierożki w piekarniku w temperaturze 200 st C. Powinny być złociste.
4. Wyjęte z piekarnika ciastka posypać przez sitko cukrem pudrem.