Zielona zupa parmezanowa


6 szklanek wywaru warzywnego (może być z kostki), 2 cebule, 4 łyżki oliwy z oliwek, pół kalafiora, różyczka brokułu, 40 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona), półtorej szklanki startego parmezanu, 4 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, łyżka posiekanej świeżej bazylii, sól, pieprz

1. Fasolkę oczyścić, umyć, wrzucić na wrzącą osoloną wodę i ugotować.
2. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, wlać wywar i zagotować, dodać podzielone na małe cząstki brokuły i kalafior, gotować 15 minut lekko ostudzić, dodać pół szklanki startego parmezanu zmiksować na jednorodny krem.
3. Do zupy dodać pokrojona paprykę, chwilę gotować doprawić pieprzem i solą.
Podając posypywać zupę startym parmezanem i posiekaną bazylią.