Zapiekanka z ziemniaków i szynki

10 dużych ziemniaków (około kilograma), 2 łyżki masła, średnia cebula, 2 łyżki tartej bułki, 20-30 dag pokrojonej w plasterki szynki, 2 szklanki startego na grubej tarce żółtego sera, 2 łyżeczki tymianku, 3 duże pomidory, 2 łyżki tartej bułki
Na sos: łyżka masła, łyżka mąki, pół szklanki bulionu cielęcego z kostki, pół szklanki mleka, sól, pieprz

1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić.
2. Rozgrzać łyżkę masła, cebulę posiekać w piórka i zeszklić na maśle.
3. Przygotować sos: rozgrzać łyżkę masła, dodać mąkę a kiedy spieni się i zbieleje wlać bulion i mleko, starannie mieszać, aż sos leciutko zacznie gęstnieć, doprawić solą i pieprzem.
4. Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym masłem, ułożyć warstwę ziemniaków, na nich podsmażoną cebulę, następnie żółty ser, lekko posypać tymiankiem, i na wierzchu ułożyć plastry ziemniaków.
5. Zapiekankę polać sosem, na wierzchu poukładać pokrojone w plastry pomidory, które można posypać lekko solą i pieprzem