Makaron z ekspresowym sosem
Opakowanie makaronu ? krótkie rurki?, 2 czerwone cebule, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny, szklanka pomidorów suszonych w oliwie, pól strąka ostrej papryczki dla amatorów, opakowanie fety, najlepiej chudej, 2 łyżki odsączonych kaparów, 4 łyżki oleju, sól, pieprz
1. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w piórka cebule i podsmażać aż staną się szkliste, dodać brązowy cukier i ocet balsamiczny, gotować wszystko mieszając, dodać odsączone możliwie dokładnie pomidory i jeszcze chwilę podgrzewać. Amatorzy mogą dodać do sosu posiekaną ostrą papryczkę.
2. Fetę pokroić w kostkę.
2. Ugotować makaron, odcedzić, połączyć z sosem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać kostki fety, ostrożnie wymieszać.
3. Przed podaniem makaron posypać odsączonymi kaparami.
Komentarze
Witam! Ile tego parmezanu?
To znowu nasze gapiostwo lub jak kto woli roztargnienie. Potrzeba pół szklanki startego parmezanu. Przepraszamy!