Makaron z ekspresowym sosem

Opakowanie makaronu ? krótkie rurki?, 2 czerwone cebule, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny, szklanka pomidorów suszonych w oliwie, pól strąka ostrej papryczki dla amatorów, opakowanie fety, najlepiej chudej, 2 łyżki odsączonych kaparów, 4 łyżki oleju, sól, pieprz

1. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w piórka cebule i podsmażać aż staną się szkliste, dodać brązowy cukier i ocet balsamiczny, gotować wszystko mieszając, dodać odsączone możliwie dokładnie pomidory i jeszcze chwilę podgrzewać. Amatorzy mogą dodać do sosu posiekaną ostrą papryczkę.
2. Fetę pokroić w kostkę.
2. Ugotować makaron, odcedzić, połączyć z sosem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać kostki fety, ostrożnie wymieszać.
3. Przed podaniem makaron posypać odsączonymi kaparami.