Bitki w sosie cukiniowym
Ok. 40 dag wołowej lub wieprzowej polędwicy, 2 dymki, średnia cukinia, szklanka rosołu warzywnego z kostki, łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, liść laurowy, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek.
1. Mięso pokroić w cienkie plasterki, lekko rozbić tłuczkiem, aby uformować owalne bitki, posypać solą i pieprzem oraz z obu stron mąką. Obsmażyć na oliwie.
2. Cukinię obrać i pokroić w plasterki, dymki posiekać, włożyć do garnka, wlać połowę rosołu warzywnego, dodać bitki oraz zioła i liść laurowy. Dusić dolewając po trochu rosół do momentu, aż cukinia rozgotuje się.
3. Sos doprawić jogurtem.
Podawać potrawę z kasza gryczaną ugotowana na sypko.