Filety z kurczaka w śmietanie
2 podwójne piersi kurczaka, 2 pęczki rzodkiewek, pół szklanki rosołu drobiowego z kostki, pół szklanki śmietany 18-proc., 2 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki, sól, pieprz.
1. Mięso podzielić na porcje, lekko zbić tłuczkiem formując owalne kotlety. Posypać je solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
2. Rzodkiewki umyć, poodcinać korzonki i łodyżki, pokroić na plasterki (odłożyć kilka do przybrania potrawy)
3. Rozgrzać na patelni oliwę i obsmażyć kotlety z obu stron, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i jeszcze chwilę obsmażać.
4. Wlać na patelnię śmietanę z rosołem i dusić wraz z mięsem 15 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
5. Podając przybrać potrawę całymi rzodkiewkami.
Komentarze
Przepis wyśmienity, dołączyłam go do swojej książki kucharskiej. Do ciasta dodałam pół szklanki cukru. Ciekawa jestem, jak jest w oryginale?
Najważniejsze , że dobrze wyszło. Ja np. wole mniej słodkie. Smacznego!
PS.
Odpowiadam z opóźnieniem, bo byłem na urlopie aż za Neapolem.
Dziękuję, ale liczyłam na uzupełnienie przepisu.
Wypadło ze spisu produktów „3 płaskie łyżki cukru”. Poprawimy w oryginale także.