Gulasz z kurczaka (lub indyka)
60 dag piersi kurczęcych lub z indyka, 30 dag pieczarek, strąk czerwonej papryki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, sól i pieprz do smaku, łyżka przyprawy curry, 3 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego przygotowanego z kostki, 2 łyżki 12-proc. śmietany i łyżka mąki, łyżka posiekanych listków bazylii, spora szczypta sproszkowanej słodkiej papryki, półtorej szklanki startego żółtego sera.
1. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanej oliwie, posypać lekko solą i przyprawą curry, włożyć do garnka.
2. Paprykę oczyścić usuwając gniazda nasienne, pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę i dodać wszystkie te składniki do mięsa.
3. Dop garnka dolać bulion i gotować 15 minut od momentu wrzenia.
4. Doprawic potrawę cukrem do smaku, koncentratem pomidorowym i listkami bazylii oraz sproszkowana papryką. Gotować jeszcze około 10 minut.
5. Wymieszać śmietanę z mąką, wlać do niej kilka łyżek sosu od mięsa, wymieszać, przelać z powrotem do garnka, zagotować, aby potrawa zgęstniała.
6. Podawać gulasz posypany obficie startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.