Botwinka

2 pęczki botwinki, 1 średni burak, 2 łyżki masła, 4 szklanki bulionu warzywnego, sok z cytryny i cukier do smaku, pół szklanki śmietany, 2 – 3 łyżki posiekanego świeżego koperku.
Jako dodatek: po jednym jajku na twardo na osobę

1. Oczyścić botwinę z uszkodzonych liści, oskrobać skórkę z miniaturowych buraczków, umyć, otrząsnąć z wody, pokroić buraczki, łodyżki i liście, wrzucić do garnka, z roztopionym masłem. Dusić botwinę około 10 minut.
2. Do garnka wlać bulion warzywny, zagotować zupę, doprawić ją cukrem, solą, sokiem cytrynowym.
3. Wymieszać śmietanę z mąką, wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszać po czym wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, dodać koperek i podawać z pokrojonymi na ćwiartki jajkami na twardo dodanymi do każdej porcji.