Naleśniki meksykańskie
Na ciasto: Szklanka i ćwierć szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 jaja, łyżka oleju do smarowania patelni.
Na farsz: Ok. 50 dag mielonego mięsa z indyka, mięsista czerwona papryka, puszka krojonych pomidorów bez skórki, średnia czerwona cebula, puszka konserwowej kukurydzy i puszka czerwonej konserwowej fasoli, koncentrat pomidorowy do smaku, 5 łyżek oleju, szczypta majeranku, mielonej czerwonej słodkiej papryki, można dodać szczyptę gotowej przyprawy do mielonego mięsa.
Do zapieczenia: 4 łyżki startego ostrego żółtego sera
1. Przygotować naleśniki: wymieszać mikserem wszystkie składniki ciasta, smarować patelnię olejem i piec cienkie naleśniki. Odkładać na odwrócony dnem do góry talerz.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać mięso i smażyć kilka minut mieszając, dodać przyprawy, doprawić solą i pieprzem.
3. Osączyć fasolę (można ją przepłukać na durszlaku szklanką przegotowanej wody) oraz kukurydzę.
4. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
5. Do podsmażonego mięsa dodać kukurydzę, fasolę, pokrojoną paprykę i puszkę pomidorów oraz koncentrat pomidorowy do smaku. Mieszając dusić jeszcze 5-10 minut.
6. Do wnętrza naleśników nałożyć obficie farsz, złożyć na połówki, ułożyć na blaszce lub półmisku żaroodpornym, posypać startym serem, zapiekać w piekarniku do momentu stopienia się sera.