Zupa fenkułowa raczej dla dorosłych

2 marchwie, kawałek selera, nieduża pietruszka i nieduży por, fenkuł, cebula, łyżka masła (najlepiej sklarowanego), pół szklanki wytrawnego białego wina, czerwona papryka, cukier, sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki gęstej śmietany 30 proc.

1. Marchew, pietruszkę, seler i pora obrać, pokroić w kawałki i ugotować w 4-5 szklankach wody. Ugotowany wywar przecedzić.
2. Paprykę opiec w nagrzanym do 200 st C piekarniku, włożyć do foliowego woreczka na kilka minut, po czym obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić miąższ w paseczki.
3. Cebule bardzo drobno posiekać, fenkuł wraz z nacią pokroić w niewielką kostkę.
4. Na rozgrzanym maśle lekko zrumienić posiekaną cebulę i pokrojony fenkuł, zalać winem i bez przykrywki razem dusić, aby wino odparowało.
5. Fenkuł z cebulą dodać do wywaru i gotować, aż warzywa staną się zupełnie miękkie. Po lekkim przestudzeniu zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz śmietaną.
Podając zupę każdą porcje przybrać pokrojoną w paski papryką.